Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 27 feb – 2 mars

09:31

Veckans jerka ser ut såhär:

Den mest uppenbara frågan borde väl egentligen handla om bokrean, men i stället väljer jag att fråga dig om du har läst en bokserie som du slutade tycka om under resans gång och varför? Om du inte läser serier kan du väl i stället berätta om vilken bok som har haft det perfekta slutet (utan att lämna ut för många detaljer förstås). Naturligtvis finns det ingenting som stoppar dig från att besvara båda frågorna om du vill.


Okej, nästan allt jag läser är i serier känns det som, så jag besvarar väl den frågan - det är inte speciellt svårt för mig heller. 

The Mortal Instruments. Från början var jag skeptisk men läste den första boken ändå och var rätt såld. Såhär med lite mer distans till böckerna känner jag bara... herregud. Nej. I efterhand känner jag att hela berättelsen känns så fjantigt överdriven. När jag fick hem Stad av glas insåg jag bara att "nej, det är faktiskt inte värt det för mig att fortsätta läsa", så då gav jag upp. Och alltså den här grejen med att de ska tro att de är syskon - OMG NU SPOILADE JAG BUT I DON'T CARE - är ju bara... nej, jag orkar inte.

fantasy/sf

Throwback Thursday: ?

08:03

Okej den här veckans Throwback Thursday är jag lite osäker på vad det var, men det är inte så mycket boken som själva omständigheterna runtomkring som var viktiga. När jag gick i kanske femman eller så hängde jag och min bästis jämt på biblioteket. Vi läste Guldkompassen (men jag gav upp efter några sidor i Den vassa eggen) och hästböcker. Fantasy och hästar var grejen. Vid ett tillfälle vågade jag låna en bok från VUXENAVDELNINGEN, och det här var SÅ STORT för jag hade aldrig lånat något från vuxenavdelningen tidigare. Det kändes som att jag gjorde något förbjudet - var på ett ställe jag inte fick vara. Det kändes som att det lika gärna kunde vara PORR. Så farligt.

Boken var någon sorts high fantasy med möss och råttor som slogs. Jag minns knappt något alls av själva boken, men ska försöka beskriva så mycket jag minns. Jag vill minnas att det var en mus som var huvudperson (alternativt var de råttor och de elaka var några andra större djur. Eller så var alla råttor), och att de skulle storma någon borg. Och det är allt jag minns.

Jag har tittat lite på om det kanske kan vara Brian Jacques Redwall-serie, men jag blir osäker. Jag vill nämligen minnas att råttorna på omslaget var mycket argare och är helt säker på att den stod på vuxenavdelningen (INTE barn och ungdom). Visserligen känns namnen Mattimeo och Martin väääääldigt bekanta. Och det är både möss och råttor i. Jag minns böckerna som rätt tjocka, och det verkar ju dessa vara. Författarens namn känns också bekant. Ju mer jag läser OM dem känns det som rätt böcker, men som sagt - mitt minne av omslagen och det faktum att de stod på vuxenavdelningen gör mig osäker. Omslagen jag hittat på internet känns inte ALLS bekanta. Inte ens färgschemat stämmer med den bild jag har i huvudet. I och för sig KAN det ju också vara så att mitt minne spelar mig ett spratt, och att vi var en sväng och bara kollade läget på den Stora Farliga Vuxenavdelningen samma gång som vi lånade just den boken. Nåja.

På initiativ av.

fantasy/sf

Kulturkollos tisdagsutmaning

06:30

Okej, eftersom alla andra gör den här och jag inte hann/orkade skriva inlägget jag egentligen hade planerat till idag får väl jag också haka på Kulturkollos tisdagsutmaning... på en onsdag. En dag sent (jag hade jättemycket att göra igår, ok?!). Nåja. Fantasy är temat, och eftersom det är nästan det enda jag läser - känns det som (även om sf och skräck nog är mer min grej) - tänkte jag att det passar väl ändå.

Vilken fiktiv plats skulle du besöka om du bara kunde?

Vilken himla (bra och snäll) magisk skola som helst. Alltså, jag tror inte att någon av er missat det här - skolan är en av mina bästa platser i världen. Att lära mig nya saker är en av mina favoritsysselsättningar. Att lära sig magi vore ännu bättre. I övrigt verkar jag ju bara läsa dystopier, och dit vill jag INTE. Men givetvis, om alla fiktiva världar fanns på riktigt skulle jag ju inte kunna hålla mig ifrån Narnia heller. Jag upplever dock att det i den fantasy jag läser inte riktigt är världar som en VILL besöka. Och hur rolig skulle sådan fantasy vara egentligen? Alltså jag menar en helt problemfri värld, utan krig eller något. Då försvinner ju lite poängen med berättelsen.

Om du fick välja en av alla dessa magiska varelser som ditt eget husdjur – vilket skulle du ta? Och varför?
Jag gillar saker som är pälsiga, varma och gulliga, så kanske en pygmy puff från Harry Potter? Annars kan jag avslöja att jag redan har en magisk katt! Hon är overkligt söt, och ändå kan jag hålla mig från att äta upp henne. Det måste ju vara någon sorts superkraft åtminstone (alternativt kallas det för vassa tänder. Är osäker)?

Hitta på en egen trollformel! Hur låter den? Vad tänker du använda den till?
Wah, jag kan inte hitta på saker när folk ber mig, så hur den låter kan jag inte svara på. Den trollformel jag skulle önska mig mest är en som gör att jag kan förflytta mig varsomhelst närsomhelst. Skulle träffa så himla många personer jag gillar och göra så himla mycket saker. Men en sådan trollformel finns ju redan, så en sådan hittar jag inte på.

Jag diskuterade den här frågan med min sambo, och jag föreslog en trollformel som kunde göra små ulliga djur (eftersom det är typ det bästa som finns). Han svarade att jag INTE behöver en sån trollformel, utan att jag behövde en trollformel som hittar saker jag tappat bort. Till exempel Snickersen jag tappade bort i söndags och hittade igår i en av mina skor (!). Och det är väldigt sant. Min sambo hälsar att den låter på ett sätt som skrämmer Katniss (alltså katten med superkrafter).

Engelsfors-trilogin

Top Ten Favorite Heroines From Books

00:52

Ooooh, veckans Top Ten Tuesday är favorit-hjältinnor! Jag gillar jättemycket, såklart! Mitt enda problem är att lyckas hålla mig ifrån klyschorna. Några sådana blir det också, förstås. Men ändå.

För övrigt - hur pepp är ni på nästa veckas Top Ten?! Jag är superpepp. Det är nämligen all time-favorites från de tre senaste åren. Sjukt peppigt.

Nåja:

1. Katniss i Hungerspelen (obligatoriskt, eftersom jag ändå har en egen katt-Katniss)
2. Hermione i Harry Potter (ofc, pga Hermione <3 läser böcker, är en besserwisser, är supersmart. Vad mer kan en begära?)
3. Raven i Pandemonium
4. Adelina i The Young Elites (eller jag åtminstone hoppas att jag kommer älska henne i nästa bok. Sååååå mycket potential som inte riiiiiiktigt blir så som jag vill i Young Elites)
5. Heather i Panic (alternativt är jag förblindad av hur mycket jag gillade själva boken)
6. Lyra i His Dark Materials
7. Minoo i Engelsforstrilogin (eh, det är väl Hermione-grejen här med, antar jag. Är så svag för pålästa besserwisser-brudar. De kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta)
8. Elsa i Min mormor hälsar och säger förlåt (vad sa jag just om besserwissrar?)
9. Kami Glass i Outtalat (kvalar eventuellt också in som besserwisser?)
10. June i Legendtrilogin (hur kan jag inte älska den här karaktären innerligt när vi spenderat så mycket tid tillsammans?)

feminism

Jag är den som är den - Elin Lucassi

06:20

Okej, jag tänker inleda med att säga att det här inte är en recension. Betrakta det snarare som ett hyllande inlägg eller ett boktips. Det finns flera anledningar. Några av dem:

  • Jag är fortfarande värdelös på att recensera den här typen av serier.
  • Jag känner Elin Lucassi privat och hon är en så himla fin och bra person. Jag är så sjukt glad för hennes skull att jag omöjligt kan se något dåligt med det här albumet.
  • HUR ska jag kunna göra en objektiv bedömning när hon signerade boken med ett porträtt av mig? (se bild! Ni ser väl sidecut:en?)
Därför: Om ni inte vill läsa när jag höjer den här till skyarna och talar om för er hur mycket ni ska läsa (och framför allt köpa) den kan ni sluta läsa nu och komma tillbaka till Top Ten Tuesday imorgon. Pussokej? Hej så länge!
__________________________________________________________________________________

Såååå, ni är säkert flera som bekantat er med Elin Lucassi via till exempel Litteraturmagazinet. I så fall vet ni vad det hela handlar om. Lucassi ritar mest serier om samhälleliga skevheter, även om det inte stannar där. Allt är inte hysteriskt roligt hela tiden - men jag upplever inte det som att det är poängen och jag tycker inte att det behöver vara det. Ibland blir det bara obekvämt (på ett positivt sätt alltså. På ett börjar-tänka-och-ifråga-sätta-sätt), men alltid sjukt spot on. Ibland övergår det till sorglig igenkänning, till exempel här.

Men vad skiljer Lucassi från andra feministiska serietecknare? För de börjar ju faktiskt bli en hög nu (vilket givetvis är fantastiskt!). Jag tycker jättemycket om Lucassis tecknarstil, vilken känns unik och intressant. Hon spårar aldrig ur på samma sätt som jag tycker att till exempel Nanna Johansson kan göra. Det blir absurt, men aldrig knäppt och definitivt aldrig så knäppt att jag blir helt lost. Och den här boken är så himla smart. Alltså jag vet inte hur jag ska beskriva det bättre, men jag tycker att den innehar en skärpa som jag inte tycker att jag stött på så ofta innan (det här är en högst objektiv bedömning, jag lovar).

Nu ska ni gå och köpa den här, okej? Bra! Så vi får en till bok!

« Jag är den som är den | Elin Lucassi | 104 s. | Kartago förlag | 2015 | Goodreads »

fantasy/sf

Saga vol. 1 - Brian K. Vaughan & Fiona Staples

12:44

Okej, så i höstas när jag började kolla lite mer på att läsa serier förstod jag att jag tydligen behöver läsa Saga. När jag köpte första och andra delen på mitt jobb gick det till precis såhär: "Ska du inte ha del två och tre på en gång?" jag: "..." "Du kommer vilja ha del två och tre på en gång. Jag lovar.". Kompromissen blev att jag köpte del två på en gång.

Sååå, Saga, jag tror inte att jag träffat en enda person som INTE läst och gillat dessa - ändå kan jag inte påstå att jag är frälst. Det är en typ Romeo & Julia-saga: Två soldater från olika sidor möts, blir förälskade, rymmer tillsammans och får en knodd - simple as that. De blir såklart jagade av båda sidor och alla vill se dem döda. Soligt och fint.

Alltså, jag hade ju förstås förväntat mig extremt mycket av den här. Med tanke på den höga ratingen på Goodreads (speciellt bland mina vänner. SEX stycken har satt fem stjärnor, fem stycken fyra stjärnor), speciellt. Och alltså, jag är besviken. Det som stör mig mest är nämligen något som jag sett andra hylla - genusaspekten.

Japp, vi har en ascool mamma som släpar både unge och pappa hur långt som helst för att rädda livet på honom. Själva fördelningen av rollerna är nog rätt bra om jag gör en snabbräkning i huvudet, MEN. Det som skaver är detta: I början av boken när vi får se sexscenen mellan robotprinsen och hans fru tänkte jag: "Men shit, grymt, är det faktiskt så att vi slipper sexualisering av ENBART honkroppar i den här?" (med andra ord the male gaze). Oh my how wrong I was - i fortsättningen är det betydligt mer sexualiserade honkroppar och betydligt mindre... eh, inga, sexualiserad hankroppar. Visserligen är det mycket bara icke-sexualiserade bröst vilket är grymt och mycket uppskattat. Något annat som störde mig var hur de olika sidorna pratar om paret. Pappa Marko omnämns i termer av "monster" och "traitor". Medan mamma Alana snarare talas om som... "whore" och "slut". Well. Och argh, jag VET att det går att skildra icke-perfekt värld utan hålla med om det och allt sånt. Och visst att det bara är de onda som använder dessa ord, men begreppen problematiseras inte på något sätt. De bara står oemotsagda och det stör mig så himla grovt.

Men okej, nu låter det som att jag bara tyckte det var dåligt, och det gjorde jag ju inte. Tvärtom så tyckte jag ju att det var väldigt bra, även om jag hade förväntat mig att det skulle vara uh-mazing - vilket det ju inte var. Helt klart spännande med roliga karaktärer (alltså The Will! Är superspänd på att se hur denna mycket intressanta karaktär kommer utveckla sig) och jag vill verkligen tro att det kommer att ta sig i kommande delar - alternativt att de kvinnliga karaktärernas egenskaper väger upp för lite snubbel i början. Gillar också jättemycket att inga karaktärer är ensidiga - alla får vara personer och ha komplicerade familjeförhållanden eller andra saker som gör att en sympatiserar med dem trots att de är "onda".

« Saga vol. 1 | Brian K. Vaughan & Fiona Staples | 160 s. | Image Comics | 2012 | Goodreads »

Bokbloggsjerka

Bokbloggsjerka 20 – 23 februari

09:56

Jag håller på att bli sjuk (igen) och ska lämna in hemtenta idag och har två miljoner saker att göra. Skitdag, vill ligga kvar i sängen. Tur att i alla fall jerkan kom som den skulle den här veckan!

Var (och hur) författar du dina inlägg?


Jag använder mig rätt mycket av bloggers app (som för övrigt s-u-g-e-r) för att göra utkast med rubriker. Ibland har jag några speciella formuleringar jag vill få med också. Ibland använder jag även den för att göra anteckningar om böcker jag läser och som jag vill ha med i recensioner. Det här kan alltså ske precis var som helst - på bussen, i skolan, under lunchrasten på jobben... tja, var som helst.

Sen när jag har tid och ork att blogga väljer jag ut ett av inläggen som jag vill skriva om och så gör jag det. Just nu har jag 15 stycken utkast sparade, varav tio är recensioner (ett är det här inlägget jag håller på att skriva just nu) - vilket är betyyyyyydligt mer än vad jag brukar ha (så mycket att det nog blir dubbla inlägg nästa vecka - och idag! Det dyker upp en recension senare idag *reklam*).

Men såhär brukar det kunna se ut bland anteckningarna i min telefon, som alltså är någon sorts kommentarer att använda i recensioner:


Sen har jag ju några fasta dagar att förhålla mig till, typ Top Ten Tuesday, Throwback Thursday och fredags-jerka. Men vi skulle väl kunna säga att tidsinställning är min bästa vän när det kommer till bloggande. Oftast skriver jag kanske 3-5 inlägg på en gång och schemalägger dessa. Så slipper jag blogga varje dag.

Ok, slut på uppsatsen.

Engelsfors-trilogin

Cirkeln - filmen

11:46

För min del började det för tre år sedan runt ett café-bord. Jag lånade den av min lillasyster och fastnade totalt på en gång. Allt bara för att någon vid det här bordet sa: "Cirkeln, den borde du läsa". Nu är det bland de bästa serier för ungdomar som jag någonsin läst, och självklart var det totalt omöjligt att inte ha skyhöga förväntningar när det meddelades att den skulle bli film (på riktigt den här gången).

Igår kväll var jag med några från jobbet och såg den. Engelsfors-trilogin måste vara den mest osvenska svenska bokserie jag läst. Den innehåller inte alls den här karga stelheten som finns i... många andra svenska böcker. Därför hoppades jag på att filmen också skulle komma undan den överspelade styltighet som tydligen uppstår när en har en skådespelarkår med teaterbakgrund.

Såhär: den har inte klarat sig. Allt kändes sjukt överspelat, och jag är faktiskt rätt besviken. Inte för att det var en dålig film. Den var riktigt bra - för att vara svensk. "Ett steg från Dramaten", sa min kollega, och jag kunde inte ha formulerat det bättre själv. Vad är problemet? Kan vi inte göra saker mer naturliga än såhär? Det handlar inte heller bara om hur de pratar, utan de rör sig inte naturligt heller. Allt blir så himla ansträngt. (Vi diskuterade också efteråt om det handlar om att vi hör nyanserna för att vi har svenska som förstaspråk. Funderade lite över vilket intryck någon som inte är bekant med fraseringarna eller inte förstod språket skulle uppfatta det här. Vilket också får mig att fundera över hur tex amerikaner uppfattar amerikanska filmer). Och alltså don't get me started on the music. Överspelad är bara förnamnet. 

Självklart har filmen sina kvaliteter också. De smärtsamma bitarna blir än mer smärtsamma och min inre tonåring ville skrika rakt ut av ångest och igenkänning ibland. Vilket är något jag aldrig upplevde på samma sätt när jag läste böckerna. Allt kändes extremt trovärdigt (bitarna med Vanessa! Herregud, jag vill typ att Vanessa ska få en egen film) ungefär fram till de öppnade munnen och pratade som att de spelade fucking Shakespeare.

Förmodligen är det saker som har ändrats och tagit bort - till exempel är ju inte Nicolaus med alls, vilket vissa varit upprörda över. Linnéa får extremt lite utrymme, utan fokus läggs snarare på Vanessa, Minoo och Anna-Karin (samt Rebecka i början). Jag är ändå rätt nöjd med hur filmen är upplagd - ärligt talat minns jag nog inte tillräckligt från boken för att kommentera det här speciellt mycket. Dock tyckte jag att filmen var lite utdragen i början och gick lite snabbt i slutet. Det kändes som att när upplösningen kom i slutet var de ännu mindre redo än vad det framställs som i boken.

Så, är jag nöjd totalt sett? Ja. Var den fantastisk? Verkligen inte. Är jag ändå besviken? Definitivt.

Throwback Thursday

Throwback Thursday: Miranda

06:45

Visst måste jag ha pratat om hur alla lärare jag någonsin haft i svenska har favoriserat mig? Det måste jag väl ha gjort? Men ja, ungar som läser frivilligt - vi växer faktiskt inte på träd. I lågstadiet var jag den enda, fram till att ett fenomen bredde ut sig i klassen: Harry Potter. Men det var faktiskt inte alls Harry Potter jag skulle skriva om nu (dock kanske en annan gång, för det finns faktiskt saker att säga om Harry Potter också), utan Miranda!

Min lärare i lågstadiet var liksom inget undantag. Hon gillade mig och jag a-v-g-u-d-a-d-e henne. Jag läste och älskade alla böcker hon satte i händerna på mig (eller alltså, jag älskade ju ALLA böcker som sattes i händerna på mig över huvud taget... Ett av mina starkaste minnen från barndomen var när jag fick mitt helt egna bibliotekskort. Känslan av frihet och att hålla hela världen i min hand. Det var typ det finaste jag någonsin fått av någon ♥). Vid ett bibliotekstillfälle pekade hon på Miranda-böckerna som stod undanskuffade, bortglömda, längst ner på en hylla. Jag läste den första och var totalt fast. Jag minns att jag tyckte de var så himla fina - ryggarna som en regnbåge med Mirandas lilla ansikte på.

Åh, dessutom: Av någon anledning pratade jag med min pappa och låtsasmamma om mors/fars dag-presenter, varpå min låtsasmamma säger: "Men man kan inte ge slipsar till mammor på mors dag, heller", och jag svarar: "Vad ger man till dom då? Strumpeband eller?!". De skrattade så de inte kunde andas och jag fattade ju ingenting - hallå Miranda gav ju strumpeband till sin mamma på mors dag?! Nu förstår jag ju lite bättre.

Jag tog en kik på bokus och såg att dessa bara går att köpa nya i fula omslag. De har ju INGENTING med böckerna att göra! Dessa var utgåvorna jag läste:



På initiativ av.

dystopi

Systrars öde - Jessica Spotswood

06:44

Äntligen dags för sista delen i den här serien! Tiden är inne för den sista striden - men självklart är det lite knökigheter på vägen. Cates och Mauras relation är så ansträngd att de inte ens pratar med varandra. Tess står mellan och försöker medla, samtidigt som någon utsätter henne för hemska spratt för att försöka få henne att tro att hon är galen. Och så är det det här med att en syster ska döda en annan... Vem ska egentligen döda vem? Och Inez - tja, hon sätter käppar i hjulet för Cate hela tiden.

Okej, detta är riktigt till alla som skriver böcker: Ärade författare! KAN DU SNÄLLA HÅLLA ANTALET VIKTIGA KARAKTÄRER TILL ETT RIMLIGT ANTAL ELLER????? Alternativt ha en liten lista i början som talar om vem som är vem. Alltså, det dröjde seriöst typ halva boken innan jag fattade vilka alla var. INTE OK. All energi går åt till att försöka komma ihåg vem som är vem (okej, ärligt talat, jag har fortfarande bara typ 89% koll) istället för att hänga med i berättelsen. Så glömmer jag vad jag har läst och förstår inte sammanhang och... ja. Det här gäller faktiskt även de direkta huvudkaraktärerna. Det har gått tillräckligt lång tid för att jag ska ha glömt vem av systrarna som är bra på vad och allt sånt.

MEN, när jag då kommit över den där första tröskeln så blir det faktiskt riktigt bra. Av förklarliga skäl (att Finn faktiskt inte kommer ihåg Cate) är den här boken inte riktigt lika romantisk som tidigare (även om det såklart finns där också, dock lite mer i bakgrunden). Istället får själva kampen och syskonrelationen stå i fokus - vilket jag uppskattar väldigt mycket. Som sagt, jag GILLAR romantik, kanske lite för mycket. Men det känns så... FRÄSCHT att läsa böcker där det inte är konstant närvarande (vilket är så jävla sorgligt).

Det är helt klart en värdig avslutning på den här serien - om än inte mer än så. Jag är varken besviken eller överraskad. Tillfredsställd - men inte jättemycket mer. När jag hade läst klart den här la jag den direkt i högen med skänkes-böcker och letade efter de första böckerna i serien i hyllan för att plocka ut dem också. När jag inte hittade dem tänkte jag att jag kanske lånat ut eller skänkt dem till min syster redan. Nu - ett par veckor senare upptäckte jag att de står bland mina allra bästa böcker (ja, jag har apartheid i min bokhylla. Vissa böcker är helt enkelt lite bättre än andra, och får därför stå på ett lite bättre ställe) - och där letade jag inte tidigare, därav hittade jag dem inte. Och tja, den här sista delen var bra och superspännande, men det är ju ingenting jag kommer bära med mig - vilket de andra uppenbarligen inte heller är, eftersom jag totalt glömt att jag gillade dem så mycket som jag en gång gjorde. Det är verkligen den typen av bok jag läser och sen glömmer - även om det var sjukt underhållande medan det höll på.

« Systrars öde | Jessica Spotswood | 359 s. | Rabén & Sjögren | 2015 | Goodreads »

Top Ten Tuesday

Ten Book Related Problems I Have

06:45

Så var det tisdag igen och Top Ten Tuesday. Veckans lista är bokrelaterade problem. Jag har haft lite problem med att få ihop en ordentlig, engagerad lista de senaste veckorna, men det här ska väl gå att göra något av!

  1. Personalrabatt
    Det här är ca det bästa och sämsta som har hänt mig. För er som brutalt har missat bland det största som hänt i mitt liv de senaste månaderna: Jag började i december jobb på Science fiction-bokhandeln och fick vara kvar på inringningslista även efter jul.

  2. När vi ändå är inne på det här med mitt jobb
    Mitt jobb är ett problem (fast det är typ mitt bästa problem ever). Hittar nya böcker jag vill läsa var tionde minut, plus så himla grymt att kunna prata om böcker och att folk är nördiga och... alltså ja. Nej.

  3. Jag är en spillare
    Okej, jag erkänner härmed att jag typ inte kan hålla i ett glas eller en mugg utan att spilla, och att jag nästan aldrig brukade ha vit tröjor på mig för att... tja, vita tröjor är inte vita på mig så länge ("brukade" för att jag under hösten kommit på att det kanske ändå är rätt fint och att det faktiskt går att ehum... ha förkläde på sig när en äter). Hur det här är bokrelaterat: I förra veckan välte jag ut ett glas cola på min The Sea of Monsters (det blev sjö på utsidan och insidan, höhö!). Och det är inte helt ovanligt att hitta kaffefläckar i min böcker (en gång spillde jag kaffe i en biblioteksbok. Två gånger. Samma kaffemugg. Men det är okej, jag har redan någon som har skällt på mig, så ni måste inte skälla igen. Snälla?).

  4. För mycket böcker...
    Okej, vem har INTE det här problemet?! Jag tror inte ens jag behöver förklara, ni lär ju förstå ändå.

  5. ...som jag inte vill läsa...
    Häromdagen stod jag framför min pocketbokhylla med olästa böcker och insåg att jag inte ens tittat på den på flera veckor (månader? Sen jag ställde in pocketarna jag köpte på bokmässan tror jag. Och jag ställde aldrig ens in dem ordentligt). Jag skulle faktiskt kunna tömma hela den där hyllan i en pappkasse, köra till second hand och aldrig sakna en endaste en. Japp.

  6. ...meeeeeeen separationsångest
    Jag har seriösa problem med att göra mig av med saker som en gång betytt mycket för mig. Eller böcker som jag en gång väldigt gärna ville läsa. Trots att jag inte ens är det minsta sugen längre kan jag inte göra mig av med dem för en gång VILLE JAG JU FAKTISKT LÄSA. Lite hoarder-tendenser, ja...

  7. Att jag blivit kräsen
    Okej, det här är också en sån där punkt som är både bra och dålig. En gång i tiden var jag en allätare när det gällde litteratur. Nuförtiden är jag rätt kinkig med vad jag läser. Vuxenböcker GÅR om den är fantasy eller science fiction (kanske i värsta fall skräck) - men helst inte. Och det är sällan jag sträcker mig efter böcker helt utan övernaturliga inslag. Förr läste jag typ alltalltallt och var underhållen av det mesta. Det som i och för sig är bättre nu är att jag gillar det jag gillar MER trots att jag ratar mer. Bättre läsupplevelser, men snävare smak. Så jag gillar det här lite också. Jag läser ju nästannästan bara sånt jag gillar nu.

  8. Spotify
    Ibland fastnar jag i att göra spellistor så länge att hela min buss-/tågresa gått utan att jag hunnit läsa ett enda ord. Och ibland fastnar jag i att bara lyssna på musik också (eftersom musik ändå ligger på delad förstaplats med böcker när det gäller favoritkulturform att konsumera). De spellistor jag varvar just nu är Another Sunny Day (dvs solig musik, eftersom det var så soligt och fint häromdagen. Blandat lite 60tals-pop och glad indie), Heaven's Pregnant Teens (skränig indie blandat med Nirvana och lite punk) och The Pretender (bc Foo Fighters = ♥).

  9. Jag är väldigt lättstörd
    Vilket är den största anledningen till varför jag alltid lyssnar på musik samtidigt som jag läser böcker på tåget (plus att det är nice att göra både och samtidigt). Det är ju fucking helt himla omöjligt att koncentrera sig på att läsa om folk pratar eller snörvlar eller ens rör sig i ens ögonvrå. Argh. Vill ha en vagn där alla måste vara knäpptysta och sitta helt blickstilla medan de läser sina böcker (de får bläddra).

  10. Prestationsångest
    Välkommen till den seriösaste punkten på den här listan. Jag har rätt mycket problem med prestationsångest när det gäller typ ALLT, och läsning är inget undantag. Ändå skulle jag säga att det inte har fått äta upp läsningen än (som det gjorde med till exempel musik ett tag. Efter att jag slutade gymnasiet dröjde det två år innan jag kunde njuta av att spela igen), och det kommer aldrig få göra det heller.

fantasy/sf

The Lightning Thief - Rick Riordan

07:07

Sååå, jag föll för den fantastiskt fina Percy Jackson-boxen vi hade på jobbet - och lite personalrabatt på det så vips låg den i en grön påse på väg hem till mig. Alltså, det är ju annars liiiite risky att köpa boxar när en inte riktigt vet om en kommer gilla eller inte. Den här gången blev det definitivt en hit!

Percy har alltså levt hela sitt tolvåriga liv med att flytta runt på olika skolor. Stämplad som bråkstake, samtidigt som han har dyslexi och ADHD har han inte klarat sig ett helt år på en enda skola. När han så får veta att alla grekiska gudar finns på riktigt, att en av dem är hans pappa och att hans livsmission är att döda monster och vara en hjälte makes everything sense. Liiiite problem blir det förstås när Zeus tror att Percy snott hans blixt och Percy måste ge sig ut och leta reda på den riktiga tjuven.

Okej, så jag gillade faktiskt den här boken mer än jag trodde att jag skulle göra. Jag hade förväntat mig bra, men jag hade nog inte förväntat mig att den skulle bli en fyra. Nu har jag hunnit läsa klart The Sea of Monsters också, vilket gör det lite svårt att skilja på de olika intrycken. Dessutom gillade jag den här väldigt mycket, men har lite svårt för att sätta fingret på vad jag gillade förutom det uppenbara SPÄNNANDE, och reflekterade nog inte så mycket över det när jag läste heller (reflekterade desto mer under andra boken). Jag var sjukt lustbetonad i mitt läsande av denna - jag hade svårt för att sluta läsa och tänkte inte så mycket på att analysera vad, hur, varför och så vidare. Vilket väl i sig är ett väldigt bra betyg, för det är sällan jag klarar av att släppa på det sättet. Det var superskönt att för en gångs skull bara kunna slappna av och inte tänka så mycket. Så stort plus för det! Dessutom började jag faktiskt genast, samma kväll, läsa The Sea of Monsters, vilket jag bara tidigare gjort med typ Hunger Games och Harry Potter tidigare (läst två delar direkt efter varandra alltså).

Berättelsen börjar med någon sorts meta-reflektion likt Syskonen Baudelaire-böckerna gör - med andra ord fälls en liten kommentar utav Percy själv angående hela berättelsen för att göra det mer "på riktigt". Den droppas dock rätt snart och återkommer varken i första eller andra boken, vilket jag både uppskattar och tycker är lite tråkigt. Risken är väl förstås att det hade blivit en barnsligare berättelse om meta-kommentarerna hade fortsatt, och som det är nu är jag väldigt nöjd med berättarnivån på texten.

Något som känns väldigt befriande med att läsa för den här åldersgruppen (klassad som 9-12) är att slippa blanda in en massa kärlekstrams i det hela. Missförstå mig rätt - jag älskar romantik. Faktiskt. Herregud, för mycket (mvh romantisk drömmare som aldrig kommer ha huvudet någonstans nedanför molnen). Men IBLAND kan det faktiskt vara litelite tröttsamt att inte en enda ungdoms-/YA-berättelse kan berättas utan att det ska blandas in ett kärleksmoment (som dessutom väldigt ofta inte för berättelsen framåt, utan bara finns med som ett sidospår FÖR ATT. Alternativt för att författaren inte tror på att huvudberättelsen kan stå för sig själv. Tröttsamt I tell ya). Det finns väl vissa antydningar i den här att det i framtiden skulle kanske kunna bli någonting, men åtminstone händer inget i just den här boken. Och visst dyker det upp kärleksmoment för den här något yngre målgruppen också, och då är det nästan ännu mindre behövligt och ännu mer tröttsamt. Men det behöver vi ju inte gå in på nu, eftersom det inte är ett problem här.

Såååå, tydligen har jag "inte så mycket att säga" om den här boken? Äsch, jag tänkte avsluta med att säga att det enda som var synd var att jag sett filmen, eftersom det ju helt klart förstör alla överraskningsmoment. Nu har jag ju dock klarat mig igenom filmböckerna och kan ge mig på helt okänd mark! Pepp!

« The Lightning Thief | Rick Riordan | 377 s. | Disney | 2006 | Goodreads »

serier

Såatteh...

23:08

Okej, det ser ut som att det här jobbet i kombination med att jag kanske är på gång att börja nörda serier kommer vara väldigt hårt för min plånbok. Har på två dagar haft med mig hem Saga 1-4 och Rat Queens och sneglar redan på Fables och Runaways och... Det här kan aldrig sluta bra. Jag bara säger. Alltså damn you comics för att ni går så fort att läsa. Och är ca tusen delar. Jättejobbigt ju.

film

OH MY OH MY

02:35

Till alla er som - liksom jag - tycker att idén om Syskonen Baudelaire är bättre än själva böckerna och DEFINITIVT bättre än filmen:

Waaah! Med tanke på hur bra Netflix faktiskt lyckats med vissa andra serier (ja, jag tittar på dig Hemlock Grove, exakt just du! Och Orange is the New Black för den delen) är jag pepp! OCH VARFÖR HAR JAG INTE SETT DETTA FÖRRÄN NU????? Det har tydligen varit klart sedan november. Herre. Läs mer här, till exempel.

skräck

Throwback Thursday - Blodssystrar

06:40

Eftersom David tog initiativ till Throwback Thursday för några veckor sedan, och jag längre funderat på att plocka tillbaka inläggsserien Böcker jag minns tänkte jag att det väl lika bra att fräscha upp den där inläggsserien och haka på TBT istället. Jag kommer uppdatera etiketten på alla gamla inlägg så att alla inlägg numer ryms under Throwback Thursday.

Mitt första TBT-inlägg blir för att minnas en tid då jag var betydligt mer lustbetonad i mitt läsande och därmed mindre driven av prestation. Sommaren när jag var elva eller tolv år gammal åkte jag med min farmor, farfar och lillasyster till fjällen för att vandra i en vecka. Vi bodde på något hotellaktigt och var ute och vandrade under dagarna - så inte riktigt så hardcore som det låter. Vi åkte bil hela vägen upp till Grövelsjön, och bil hela vägen hem - en resa på ca 13 timmar TOR. I sysselsättningsväg hade jag men mig fyra CD-skivor (The Offspring - Greatest Hits, Green Day - American Idiot, Green Day - Dookie, Green Day - Shenanigans. Jag hade en Green Day-period, okej) och en bok. Låt mig upprepa: EN BOK.

Ni har sett mina resepackningar tidigare. Rimlighet är inte min starka sida när det kommer till att packa böcker. Men hur kom det sig egentligen att jag packade ynka EN ENDASTE BOK till en bilresa som skulle ta 13 timmar fram och tillbaka, och när jag dessutom kanske skulle vilja ha något att läsa under själva veckan (faktum är att jag gick upp klockan sex varje morgon, innan alla andra vaknade, satt i matsalen och drack te, åt citronmuffins och läste min enda bok. Om och om och om igen. Tror jag hann läsa den minst tre gånger under veckan)?

Det råkade vara min favoritbok just då. Och ni vet hur mycket jag hatar vampyrer? Det var en vampyrbok. Blodssystrar av Celia Rees var det. En bok som nu verkar vara svår att få tag i. Mitt eget ex gick förlorat när jag flyttade från min pappa under första året i gymnasiet utan att ta med mig några av mina böcker. Jag har försökt läsa andra av Rees böcker efter det, men inte riktigt fastnat igen. Sovay fick stå oläst så länge i bokhyllan att jag till och med för några månader sedan måste ha rensat ut den (eftersom jag precis kollade efter den och inte kan hitta den). Men jag tänker på det här att bara läsa samma bok om och om igen - trots att jag vet vad som ska hända, trots att det fanns hur många olästa böcker som helst som jag kunde ha tagit med mig. Jag borde kanske lära mig lite mer av 11-12-åriga jag?

Ingen kunde förstå varför hon hade blivit så sjukligt blek och tröttHuset var precis som Ellen mindes det - stort, knarrigt och lite spöklikt. Som barn hade hon älskat att hälsa på sin mormor. Men den här gången skulle allt bli annorlunda... I halvdunklet på vinden hittar hon en vacker gammal dagbok från 1800-talet. Den är skriven av en flicka i hennes egen ålder. Flickans namn var Ellen. När Ellen börjar läsa dagboken rullas en kuslig historia upp för henne. En historia som Ellen på någon märkligt vis känner igen - och som sakta flätas samman med hennes eget liv...

boktips

Kaosutmaningstips 3

07:01

Här kommer då det sista tipsinlägget till Kaosutmaningen! Sen kan jag återgå till alla recensioner jag skjutit upp, och så vidare. Tidigare inlägg hittas alltså här och här. Om ni vill ha mer tips efter att ha läst mina listor (jag tipsar ju ändå mest om ungdomsböcker och fantasy, och det kanske finns de som är intresserad av något annat också) rekommenderar jag att ni tar en titt på bloggarna som finns med i listan över bloggar som deltar (vilket alltså är över 60 pers nu! Där har ni ju en del att gå igenom). Jag har tagit några tittar då och då och ni ser ut att klara er bra allihopa!

Nåja, över till mina tips:

25. Läs en bok med en flagga på omslaget.

Alltså, jag kunde faktiskt pinsamt nog inte komma på en enda bok med en flagga på omslaget, så jag fuskade lite och kollade igenom hela listan med bloggare. Vad jag ser verkar tre personer ha klarat av punkten hittills - David har läst Avblattefieringsprocessen, Gärdsmygen har läst Surt sa räven om rabarbern och Anna har läst Carthage.

26. Läs en bok om en skolklass. 
Här har jag tre alldeles prima tips! Tusen gånger starkare måste ju räknas som en klassiker vid det här laget, men den tipsar jag i vart fall om! Den andra är Jag vill bara att du gillar mig av Ingrid Olsson, och den tredje Fjärde riket av Maria Nygren.

27. Läs en bok med en hund i. 
Här går det ju bland annat att läsa valfri Molly Moon-bok (mvh inbitet Molly Moon-fan)!

28. Läs en bok som handlar om ett föräldralöst barn.
Jag betade av den här med hjälp av Laini Taylors Mörk ängel. Ett annat tips är En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian Selznick. Även här passar ju faktiskt Molly Moon in. Eller Harry Potter för den delen.

29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet (månen är också godkänt, för den som vill använda tex Uppstigandet för att pricka av den här).
Här har ni ju egentligen redan fått ett tips i Uppstigandet av Karen Bao. Dock är den här typen av science fiction inte riktigt mitt område, så måste nog överlämna tipsandet åt någon annan. Kommer nog dra en runda förbi jobbet någon dag och fråga lite om det!

30. Läs en novellsamling. 
Åh, jag är över lag inget novell-fan, men det finns ju några riktigt fina. Igen vill jag tipsa om Ingrid Olsson. Både Önska bort, önska nytt och Blink, blink med stjärnan är bland det bästa jag läst I MITT LIV. Skojar inte. De är totala mästerverk. The Melancholy Death of Oyster Boy av Tim Burton är också fin. Grymhet av Birgitta Lundqvist är också bra! Jag tycker att sagor också räknas som noveller, så sagosamlingar fungerar också. Själv är jag mitt upp i Bröderna Grimms sagor återberättade av Philip Pullmann, till exempel.

31. Läs en bok från ett för dig nytt förlag. 
Den här är ju också väldigt individuell, så den kan jag inte svara för.

32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö. 
Den här tog jag eftersom jag inte kan minnas att jag läst en bok som utspelat sig i Malmö. Men för min del är det kanske en vettig anledning till att ta tag i Udda verklighet av Nene Ormes.

33. Läs en bok du fått av någon annan. 
RECEX RÄKNAS INTE. Men det kanske ni förstod. Jag kommer ha jättesvårt för att pricka av den här punkten, för jag får typ aldrig böcker i present av folk (HINT HINT).

34. Läs en bok på vers. 
Här hänvisar jag till Schitzo-Cookie som hade ett tema med böcker på vers för ett par år sedan. Kolla in hennes inlägg!

35. Läs en bok vars titel är en allitteration (det vill säga: alla ord börjar på samma bokstav. Till exempel: Mio, min Mio.)
Här har ni ju också fått ett tips i Mio, min Mio (mycket bra bok, för övrigt). Jävla John av Eva Dozzi är rolig om en är Beatles-fan. Ketchup Clouds av Annabel Pitcher tycker jag räknas, eftersom det är en allitteration när en säger det. Själv kanske jag äntligen tar tag i min fina Penguin Threads-utgåva av Black Beauty av Anna Sewell.

Sådär, that's it! Som vanligt - skriv era tips i kommentarsfältet om ni har några! Eller skicka ett mejl om ni vill ge mig en bok i present så jag kan bocka av punkt 33 ;)

Engelsfors-trilogin

Top Ten Things I Like/Dislike When It Comes To Romances In Books

07:04

Temat för veckans Top Ten Tuesday är alltså antingen saker en gillar eller ogillar angående romantik i böcker. Jag måste faktiskt erkänna att jag blir löjligt påverkad av romantiska scener och sällan i stunden tycker att något är dåligt eller cheesy (wah, mobba mig inte nu). Sen senare, när jag börjar få lite distans och perspektiv kan jag ändå lite lättare avfärda böcker. Ett exempel är Tahereh Mafis Juliette Chronicles som jag älskade när jag läste. Nu... well, not so much. Herregud, tycker det är pinsamt bara jag tänker på det.

Nåja, jag tänker därför istället fokusera på saker jag gillar lite extra. För det finns faktiskt saker som jag tilltalas extra mycket av - även om det blir en extreeeemt kort lista den här gången.

  1. Icke-definierad sexualitetJag tror faktiskt att Engelsfors-trilogin är den första och fortfarande enda berättelse som jag sett det här fenomenet i. Alltså, det jag menar är detta: Exempel på hur det är i andra böcker: En tjej har gillat killar i hela sitt liv och blir kär i en tjej. Helt plötsligt definieras hon som homosexuell eller (vääääääääldigt sällan) som bisexuell. Huxflux. Hur det fungerar i Engelsfors-trilogin: Linnéa och Vanessa blir kära i PERSONER - inte kön. Det är så fint och skönt att få ha dessa två karaktärer, tycker jag.
  2. Att inte falla i genusfällan
    Den här skulle faktiskt kunna få några underpunkter, så blir det ändå lite mer likt en lista det här:
    1. Tjejer som tar initiativ
      Tjejer som tar initiativ till dejter, till förhållanden, till sex, tja, whatever. Ni fattar vad jag menar.
    2. Att inte fastna i normativa könsroller
      Jag har faktiskt ett speciellt exempel som jag tänker på här! När Lennie kommer med blommor till Joe i Himlen börjar här. Men alltså, när det inte är självklart vem som är omhändertagande, och vem som är försörjande osv. Det här gillar jag ju och är i allmänhet för (hur skulle jag inte kunna vara det som feminist, liksom), så är väl inte direkt någon överraskning att jag gillar när 
    3. Att inte fastna i idén om normativt penetrationssex
      Åh, gud, bara ordet är så himla awkward, men det här tycker jag är viktigt! Jag tänker att det är ett viktigt led i att göra homosex mer accepterat är att se sex som mer än bara själva penetrationsmomentet. Vilket görs väldigt fint i Som om jag vore fantastisk, till exempel.
    4. Killar som är beroende
      Alltså, den här rubriken säger ju faktiskt allt. Men det är ju faktiskt (minst) två i ett förhållande, och förhoppningsvis gillar alla parter varandra lika mycket. Därför borde alla parter också sakna och vilja vara med varandra och behöva varandra lika mycket, oavsett kön. Faktiskt.
  3. Värme
    Alltså det här är kanske så fånigt att jag inte ens vågar skriva det. Kanske. Men varma personer. Herregud. Bara att beskriva en varm person gör mitt huvud dimmigt. Ni fattar varför jag aldrig kommer vara team Edward? Eller varför jag aldrig kommer ligga med en vampyr? Och dessutom personer som är mer varma än genomsnittet. Typ Jacob (även om jag aldrig kommer gilla Twilight så var Jacob ändå alltid min favorit). Typ Akiva i Mörk ängel.
Och jag har faktiskt EN sak på listan över saker jag inte gillar!
  1. För detaljerade sexscener
    Alltså, herregud, om jag läser en helt vanlig bok vill jag inte ha för detaljerade sexscener. Jag har novellsamlingen Het stående i bokhyllan, om jag hade velat ha något sånt hade jag plockat fram den. Det värsta är när det dyker upp helt utan förvarning. När jag läste Själlös var det lite jobbigt i början, men efter ett tag vande jag ju mig ändå och visste att det skulle komma. Men i typ Som om jag vore fantastisk var jag inte alls beredd på det. Är medveten om att jag låter som 82 och inte 22 nu (min 81-åriga farmor sa faktiskt till mig i söndags att hon hade stängt igen en bok och aldrig öppnat den mer för att hon råkat se ordet "knulla" på första sidan. Måste ha ärvt det av henne), men vadfan, då får jag väl göra det då.

Percy Jackson

Just läst klart + TBR

21:42

Hallå - känslan när det gått lite drygt en tredjedel av årets kortaste månad och en redan har läst fler böcker än en gjorde på hela förra långa månaden. Den känslan. Precis den känslan. Visserligen tre stycken seriealbum, men ändå. ÄR NÖJD!

Avslutade tidigare ikväll The Lightning Thief och ska sätta igång med något nytt nu. I högen har jag The Sea of Monsters (kan inte bestämma mig för om jag är tillfälligt trött på Percy Jackson eller om jag vill ha mer på en gång, det lutar faktiskt kanske åt det senare!), Blod och Stjärnstoft och The Girl With All the Gifts som jag är sugen på. Hm... Eller åh! Jag har ju The Scorch Trials att välja på också. Nu blev det svårt. Är nog bäst att fundera över det på en kopp te.

Vilka är era rekommendationer?

att växa upp

Jag ger dig solen - Jandy Nelson

07:05

Åh, jag kan riktigt känna hur ivriga ni är att få läsa den här recensionen nu när jag skjutit upp och skjutit upp och skjutit upp ;)

Redan innan jag hade hunnit läsa klart Himlen börjar här bestämde jag mig för att Jag ger dig solen faktiskt blir en utmärkt födelsedagspresent till mig själv (om det är något jag är bra på är det presenter till mig själv!).

Jag ger dig solen handlar också en hel del om styrkan i familjerelationer. Berättelsen fokuserar på Noah och Jude - ett tvillingpar som brukade ha ett gemensamt medvetande men som hamnat på kant med varandra. De har alltid tävlat med varandra, men när tvillingarnas mamma tycker att de ska söka till konstskola båda två blir det värre än någonsin. I samma veva händer något som förändrar deras liv för alltid. Tre år senare för ett konstprojekt ihop Jude med en skulptör som är lika trasig och ledsen som hon är. Mötet tvingar fram alla hemligheter som tidigare varit dolda i familjen - men hur ska det kunna bli lika sammansvetsade igen när de ljugit så mycket för varandra, och gjort varandra så ont?

Mycket går att känna igen från Himlen börjar här - språket, intensiteten, Beatles-referenserna, den frånvarande mamman. Jag skulle dock säga att den största skillnaden mellan Jag ger dig solen och Himlen börjar här är att Jag ger dig solen känns lite mer mogen. Den är inte lika stormande intensiv och språket är inte lika upplagt för understrykningar och hundöron. Visserligen kan ju det sistnämnda också bero på att det inte är samma person som översatt de båda böckerna - det kan jag inte svara på, eftersom jag bara läst översättningarna.

Jag gillar verkligen upplägget att 13-åriga Noah och 16-åriga Jude turas om att berätta. Vi får alltså två olika tidpunkter berättade ur de olika tvillingarnas perspektiv, vilket fungerar väldigt bra. Det bidrar snyggt till hur sanningen liksom vävs fram, bit för bit. Något jag däremot tyckte var lite jobbigt var de extremt långa kapitlen. Det kan nästan inte ens kallas för kapitel.

Den här bokens allra största förtjänst är ändå karaktärsbygget. Båda tvillingarna är till viss del oberäkneliga och faller aldrig in i en utstakad roll. Nelson låter händelserna i deras liv påverka dem på oförutsägbara sätt, samtidigt som hon lämnar spår av deras tidigare jag - vilket ju faktiskt är så pass realistiskt som det kan bli. De är inte perfekta, de är idioter och människor och allt sånt, men det känner och de agerar efter det. Jag tänker att det här med att ge karaktärer det där allra sista mänskliga måste vara det allra svåraste med att skriva, eftersom det aldrig går att förutse hur en person ska reagera. Jag tycker att Nelson har hittat det där allra sista, som gör att det tippar över kanten. Som gör en karaktär till mer än en karaktär, utan en "riktig" person.

« Jag ger dig solen | Jandy Nelson | 379 s. | Gilla Böcker | 2014 | Goodreads »

barn

Bokbloggsjerka 6 - 9 februari

10:04

Ojoj, jag ser framför mig en hel bloggvärld i kris: "VAD SKA VI NU BLOGGA OM?!" när jerkan är sen. Men den uteblev faktiskt inte idag heller, utan lyder enligt följande:

Kan du bidra med en lista på de bästa böckerna för 6-9 och 9-12 som kom ut förra året?


6-9-böcker läser inte jag, men 9-12 blir det väl en del. En av de bästa 9-12-böckerna jag läste förra året var nog Den första flickan skogen möter, vars uppföljare Flickan i de vindlande gångarna kom ut förra året - båda skrivna av Moa Eriksson Sandberg. En annan uppföljare som jag förstås inte var överförtjust i var Erika Vallins Eunomia, men de tidigare böckerna i den serien är faktiskt himla bra!

Känns som att det blev väldigt lite 9-12-böcker för mig förra året. I år vill jag nog läsa fler för den åldersgruppen - framför allt den läskiga typen av böcker är jag sugen på. Kerstin Lundberg Hahns Barnkolonin och Ingelin Angerborns Rum 213 kom ju inte ut förra året, men är ungefär den typen av böcker jag är sugen på nu och som jag hoppas kunna klämma in några stycken under året!



David Levithan

Kaosutmaningstips 2

06:57

Här kommer andra delen av mina tips och planer inför Kaosutmaningen. Första delen kan ni hitta här - vilken alltså innehåller punkterna 1-12. Här kommer punkt 13-24. Nästa vecka får ni en lista på 25-35, det vill säga de som är kvar!

13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv.
Den här kan kännas klurig till en början, men det finns ju faktiskt massor att välja på! Snygg av Joyce Carol Oates var den bok jag hade i åtanke när jag skrev listan, men Sarah Rees Brennans Outtalat fungerar ju faktiskt också. Om en använde Jessica Spotswoods Farlig förmåga till att pricka av telefon-punkten är det ju prima att fortsätta med Stjärnmärkt för att pricka av denna. För egen del skulle det här kunna bli tillfället då jag läser ut antingen Stephen Kings Eldfödd eller Christopher Galts Biblical.

14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll. 
Eftersom jag precis hade läst de sista tre delarna av Locke & Key när jag skrev det här är det dessa som jag hade i åtanke. Men jag tycker nog att just den här punkten är rätt tänjbar. Det ligger på ens eget samvete lite hur mycket en vill eller inte vill tänja på punkten och se det som en metafor.

15. Läs en bok om någon som pratar med djur. 
Jag måste erkänna att på den här punkten har jag ingen aning. Eller jo, Harry Potter kan ju prata med ormar, så vilket bok som helst där han (eller någon annan) gör det borde ju fungera. Mördarens apa borde ju också fungera, eftersom andra pratar med Sally.

16. Läs en bok vars omslag är till största del grått.
Argh, varför väljer jag så svåra punkter? Men EGENTLIGEN borde ju vilken bok som helst med foto i gråskala räknas - right? Det är ju till största del grått - bara grått i olika nyanser. Det var det ingen som sa något om, eller hur? I så fall kommer jag nog använda Asylum av Madeleine Roux till den här punkten (eftersom jag läser den just nu). Annars har vi ju till exempel Shadow and bone av Leigh Bardugo. Har inte läst dock, men är sugen på!

17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster.
Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius för den som gillar ungdomsböcker. Grejen med verb av Sara Lövestam om en vill ha något snabbt och roligt. Candide, återberättad av Oscar K är fullständigt HILARIOUS och alla borde läsa den.

18. Läs en bok vars filmatisering du såg innan du visste att det fanns en bok.
Den här måste ju ändå vara individuell, eftersom jag inte kan veta vad alla sett och inte sett och sånt. För min del är till exempel Shutter Island/Patient 67 en sån bok. Jag själv kanske skulle ta och passa på att läsa Ring av Koji Suzuki (eftersom jag kanske råkade beställa hem den just).

19. Läs en bok med ett pronomen i titeln.
Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart, Det handlar om dig av Sandra Beijer, Jag, En av David Levithan eller Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman är himla bra alternativ allihopa!

20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet.
Det enda bra alternativ jag har här är Jay Ashers och Carolyn Macklers Personer du kanske känner. Jag tycker att den är helt klart godkänd! Den bok som jag EGENTLIGEN hade i åtanke minns jag dessvärre inte titeln på...

21. Läs en bok med idrottsanknytning.
Det här blir också en svår punkt för mig, med tanke på mitt extrema ointresse för idrott... Men Det finns så många toppar man blir aldrig aldrig nöjd av Anna Ehn är bra - handlar om löpning. Eller Dansar Elias? Nej! av Katarina Kieri, där Elias börjar med kampsport (om jag inte minns fel).

22. Läs en bok om att resa.
Det här är en återanvänd punkt från förra året. Då prickade jag av den med John Greens Pappersstäder. Det här året har jag använt Som om jag vore fantastisk av Sofia Nordin.

23. Läs en bok inom en genre du vanligtvis inte läser.
Det här är ju också högst individuellt. Eftersom jag är en väldigt smal läsare kommer det bli svårt för mig, men jag gissar på att det skulle bli någon form av antingen deckare eller realistisk vuxenlitteratur... Kanske skulle våga ge mig på Alex Marwood en gång till, eftersom jag gillade Onda flickor ändå.

24. Läs en svensk ungdomsbok.
H-e-r-r-e-g-u-d skulle kunna tipsa i evigheter här. Allt jag säger är sant, Lisa Bjärbo. Onanisterna, Patrik Lundberg. Fjärde riket, Maria Nygren. Om jag ska begränsa mig till tre.

Resterande punkter får ni tips på nästa vecka! Som sagt, tipsa gärna i kommentarsfältet också!

listor

I Mustache You Some Questions

20:31

Åh, utlyser detta till stora taggdagen, eftersom jag blivit taggad av I Elinas Hylla att göra den här!

Four names that people call me (other than my real name):
Okej, det här är astråkigt, men inga kallar mig någonsin för något annat än Anna. När jag var liten döpte jag om mig själv till prinsessan Annie och vägrade ibland lyssna på något annat än det. Och så lyckades jag ju göra alla gäster på (en annan persons) barnkalas till mina slavar.

Four jobs I have had:
  1. Gjort radioprogram på Fanzingo under tre veckor en sommar.
  2. Teamledare hos UngOmsorg.
  3. I barngrupp på förskola.
  4. Eventpersonal.

Four movies I would/have watched more than once:
  1. Edward Scissorhands
  2. Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
  3. Coraline
  4. Mean Girls


Four books I would recommend: (åh, herre så svårt att plocka fram fyra bara sådär. Blir fyra böcker jag läste förra året och inte tjatat om så att era öron trillat av)
  1. Uzumaki, Junji Ito
  2. Miriam om natten, Maria Nygren
  3. The Night Bookmobile, Audrey Niffenegger
  4. Tusen och en chans, Annabel Pitcher

Four places I have lived:
  1. Tullinge
  2. Tumba
  3. Huddinge
  4. Räknas det att jag bodde fem veckor i Östersund i somras? För det är fan den enda period i mitt liv jag bott utanför Stockholm.

Four places I have been:
  1. Barcelona
  2. Paris
  3. Kreta
  4. Cambridge

Four places I’d rather be right now:
  1. New York (min sambos föräldrar är där exakt nu. Inte ett dugg avundsjuk. Inte. Alls).
  2. På sommarlägret de är på i Asylum. Det enda sommarlägret jag åkte på när jag var yngre var en kristendomsskola - det i boken verkar mycket roligare! Alltså vill också läsa kurser som "History of Psychiatry" på sommarläger.
  3. Nairobi, pga Sandra Beijer är där just nu och det är så fint att det gör ont i mina ögon.
  4. Någonstans där det är barmark, varmt och soligt.

Four of my favorite foods:
  1. Tofu.
  2. Sötpotatis med ris och jordnötssås.
  3. Västafrikansk soppa med jordnötter och massor av ingefära (jag gillar jordnötssmör, okej???).
  4. Tzay.

Four TV-shows that I watch:
  1. Hemlock Grove
  2. Misfits
  3. Bones
  4. Orphan Black

Four things I am looking forward to this year:
  1. Berlin
  2. Börja läsa masterprogrammet i litteraturvetenskap
  3. Göteborg x 3 (Foo Fighters, Way Out West, Bokmässan)
  4. The Subways @ Debaser Strand 15/2

Four things I am always saying:
  1. Aj
  2. Oj
  3. Var är min telefon?
  4. Menförihelvete

Four people I tag:
  1. Bokhuset
  2. Alex
  3. Alekzandra
  4. Carro

Lauren Oliver

Vårlängtans-enkät

07:06

Jag blev taggad av Bokhuset att göra denna, och jag är fruktansvärt trött på vintern så det passar ju bra. Därför får också recensionen av Jag ger dig solen vänta till på måndag. Sorry till er som väntat på den.

1. Vilket vårtecken längtar du mest efter?

Barmark. Saknar barmark så det nästan gör ont i kroppen. Och värme så att jag kan ha kjol.

2. Ett annat säkert vårtecken är när bokrean startar i slutet av februari. Har du någon särskild bok som du hoppas ska finnas till fyndpris på årets rea?
Nej, ingenting. Slutade hoppas på bokrean för flera år sedan.

3. Våren bjuder också på många nya böcker. Är det någon/några som du längtar extra mycket efter?
Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler och Den ökända historien om Frankie Landau-Baums ser jag väldans mycket fram emot. Och åh, största peppen av alla: Lauren Olivers Vanishing Girls (som jag har förhandsbeställt!)!

4. Finns det någon författare du önskar (men inte vet om det är aktuellt) ska komma med en ny bok/uppföljare i vår eller senare under året?
RANSOM RIGGS. Annars vet jag inte riktigt faktiskt. Patrik Lundberg kanske, för att åtminstone Onanisterna var så himla spot on och för att jag skulle behöva en sådan "ta-dig-samman-kick" som jag fick av den (känns som att jag skulle behöva en Onanisterna varje gång en ny termin börjar. Herre vad svårt det är med nya människor och jag-platsar-inte-fast-jag-gör-det-för-jag-har-fan-kämpat-för-det-här-och-ingen-kommer-gilla-mig).

5. Många tycker det är roligt att uppdatera garderoben när våren kommer med tex en ny jacka eller nya skor. Är du på jakt efter något särskilt bokplagg?
Hm, bokplagg, nej? Har sett vårplagg på vissa bloggar, så jag kör på den istället. Högt upp på önskelistan står en Queens of the Stone Age-baseballtröja, en blommig (!) klänning och ca en miljard skjortklänningar. De två senare blir nog ett mission när jag kan raida Primark i Berlin om några veckor (om jag inte har med mig minst tre klänningar hem kommer jag bli besviken).

6. Finns det någon särskild debutant du ser fram extra mycket emot att läsa i vår?
Oj, har verkligen noll koll på vårens debutanter, så måste skippa att svara på denna.

7. Det kommer många nya pocketböcker i vår. Är det några särskilda titlar du har väntat på ska komma i pocket?
Sen jag började bokblogga har jag nästan helt slutat läsa pocketböcker (det känns så dumt att be om recex på pocketar, eftersom de liksom är... tja, utgivna sen tidigare). Jag tänker dock att Konsten att skapa en tjej av Caitlin Moran och Utan personligt ansvar av Lena Andersson är sådana jag kan tänkas vilja ha pocketvarianten av (speciellt den sista), men Moran är planerad till juli och Andersson har inte fått något datum (enligt Bokus). Så går ju inte direkt att kalla vår.

8. Sist men inte minst, det är ju inte vår än och även vintern har ju sina positiva sidor. Berätta vad du tycker är bäst med vintern.
INGENTING. JAG FUCKING HATAR VINTERN. Alltså skojar inte. Är så trött på kylan, att bussen alltid är sen, att mina Martens är hala, att det är moddigt och slaskigt, att det är mörkt, att det är så GRÅTT allt är så himlahimla grått, att det är KALLT, sajagattdetärKALLT????? Förutsatt att det är socialt accepterat att köpa hur mycket julklappar/födelsedagspresenter som helst till sig själv kan jag väl säga jul plus min födelsedag. Och extra stort CSN. Så långt kan jag sträcka mig till bra saker med vintern.

Jag tänker för en gångs skull tagga vidare. Så skickar vidare till AlexEli och Johanna!

övrigt

En bokbloggares i-landsproblem / The perks of being a book blogger / Ode till att blogga

20:53

- Får för mycket gratisböcker
- Måste ställa in det där viktiga jag skulle ha gjort på torsdag för att gå på releasefest och dricka gratis cava #sorrynotsorry
- Har så många blogginlägg att publicera att jag måste skjuta upp recensionerna
- Åh, vad jobbigt, nu var det en till person som skrev mejl och frågade om jag vill ha en bok

(Herregud, att blogga är typ det roligaste jag gör i livet just nu. Förutom att jag ska åka till Berlin och gå på ca en miljon bra konserter det här året. Men en del av det har väl i och för sig också möjliggjorts tack vare bloggen. Så himlahimla fint <3 )

listor

Top Ten Books I Can't Believe I Haven't/Want To Read From X Genre

07:01

Eh, eftersom jag tydligen IGEN är lite opepp på att läsa böcker är veckans Top Ten Tuesday-tema svårt för mig. IGEN. Jag har inte valt någon speciell genre utan bara allmänt böcker jag verkligen borde ha läst by now.

  1. Deborah Harkness - A Discovery of Witches
  2. Alldeles för många böcker av Stephen King. Bland annat The Shining.
  3. Nina Björk - Under det rosa täcket. Är ju nästan olagligt att vara feminist utan att ha läst den här.
  4. Jenny Jägerfeld - Jag är ju så jävla easy going. Pga Jägerfeld = genial.
  5. Jostein Gaarder - Sofies värld. Brutalälskade filmen när jag var liten trots att jag begrep ingenting. Såg den en miljon gånger.
  6. Jonathan Safran Foer - Äta djur. Eftersom jag inte äter djur. Är egentligen väldigt dålig på sånt här med dokumentärer och att sätta mig in i djurrätt, fastän jag har hjärtat på rätt ställe. Att göra mer sånt kanske skulle få mig att ta sista steget över till rätt sida (dvs utesluta alla animalier). Men å andra sidan har jag också problem med att jag tar på mig mer ansvar och dåligt samvete än vad jag klarar av, och kanske skulle gå under av ångest istället.
  7. Allt av Donna Tartt. Med tanke på att Den hemliga historien är bland det bästa jag läst I MITT LIV.

övrigt

Tävlingsvinnare

08:51

URSÄKTA frågeformuleringen. Som en tävlande så fint påpekade: "Utmärkande - helt vanligt knallrosa hår har hon ju", vilket är alldeles sant. Helt vanligt knallrosa hår är rätt svar på frågan om Laini Taylors hårfärg (men att kort svara rosa är också godkänt). Det var tydligen inget större problem för er, för nästan alla 48 stycken som deltog (rekord även på den fronten, med andra ord) svarade rätt. Tyvärr hade jag bara tre stycken böcker. Jag har (eller eh, ska, snart. Ska bara käka frulle först) kontaktat tre personer som får två dygn på sig att svara, och om någon låter bli drar jag en ny vinnare.

Grattis till Cassandra, My och Elin! Ni kommer få mejl under dagen (om ni är riktigt ivriga kan ni ju skicka adress till mig om jag inte hunnit skicka något än)!

Tack till alla andra som deltog och delade! Bättre lycka nästa gång!

Jandy Nelson

Januari

06:59

1. Eh, jag tror att jag har lovat minst tre olika inlägg för idag. Ursäkta för det, det är jag som är virrig. Kaosutmaningstips del två kommer senare i veckan, likaså recensionen av Jag ger dig solen. Var lite extra förvirrad förra veckan, eftersom jag opererade bort gallan och var lite nervös över det. Nu mår jag dock bra igen! Lite tröttare än vanligt, men det kanske betyder att jag orkar läsa lite mer nu då? Hrm...

2. Herre-himla-gud vilken bra besöksmånad januari var. Jag har nämligen inte bara slagit mitt gamla rekord från när jag blev länkad av Sandra Beijer, utan också lyckats knäcka 8000 sidvisningar på en månad. Först och främst vill jag tacka alla läsare som är f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-a (jag skojar inte, det här låter klyschigt, men jag gillar varenda en av er utan att ens veta vilka ni är). Sen vill jag tacka... äsch det var bara det. Det här ska inte bli något utdraget tacktal. Ni är bäst, klart slut!

3. Herre-himla-gud vilken dålig läsmånad det här har varit. I kid not. Jag saknar rutin på livet! Gör något åt det, pretty please? Eller ge mig bättre böcker. Jag är tillbaka på att inte vara sugen på att läsa något igen. Finns det ingen mirakelkur? Eller behöver jag gå tillbaka till serier igen? Det finns ju så mycket böcker jag vill läsa, varför är jag inte sugen på någon av dem?! Inget gör mig upphetsad alls, bara stressad... Nåja. Jag får väl försöka ta mig i kragen och i alla fall redovisa vad jag läst:

5. Som om jag vore fantastisk, Sofia Nordin
4. Jag ger dig solen, Jandy Nelson
3. Mörk ängel, Laini Taylor *
2. Himlen börjar här, Jandy Nelson *
1. Rivers of London, Ben Aaronovitch *


Totalt: 5.
Gillade mest: Himlen börjar här. Jag ger dig solen ligger ganska snart efter, men gillade den ändå inte riktigt lika mycket.
Gillade minst: Rivers of London.
Största överraskning: Mörk ängel! Hade nog inte alls förväntat mig att den skulle vara bra med det omslaget och den titeln...
Största besvikelse: Rivers of London. Eftersom jag faktiskt trodde att den skulle vara bra...

Instagram

Populära inlägg